tiistai 31. heinäkuuta 2018

Heleena Lönnroth - monen toimen nainen


Heleena Lönnroth on monella tavalla monen toimen nainen.
Hän on työskennellyt lukuisissa työtehtävissä: kansalaisopiston reksinä, koulutussuunnittelijana, asiantuntijana, kirjastonjohtajana, koulutuskeskusyrittäjänä, tutkijana, kirjailijana, kustantajana, esimerkiksi.

Hän on myös asunut pitkin Suomea Härmästä Kotkaan ja Tenolle ja siinä välissä eri puolilla. Hän kertookin tuoreessa muistelmassaan Matka halki satumaan (Zuppa di Porri 2018), että hänen elämäänsä on hallinnut muuttajan geeni.

Matka halki Satumaan -noppapeli on karttana Heleena Lönnrothin omaelämäkerralle, joka alkaa varhaislapsuuden muistoista köökin kuistinportailta, jolloin tyttö toivoi, että ”maailma pysähtyisi, eikä kukaan enää sairastuisi eikä kuolisi. – Mutta maailma ei pysähtynyt.”

Heleena viipyy melko pitkään lapsuudenmaisemissa ja kuvailee omaa perhettään, isovanhempia, kyläläisiä. Samuli Paulaharjun Härmän Aukeilta on ensimmäisiä aikuisten kirjoja, jonka tyttö luki jo ennen kouluun menoa. Kirja on varmaan vahvistanut Heleenan härmälääsyyttä ja porrelaasuutta, jotka ovat hänessä säilyneet ja jopa vahvistuneet huolimatta ahkerasta muuttamisesta.

Heleena Lönnrothin matkaa halki Suomenmaan on mielenkiintoista seurata. Tiellä on ollut mutkia, kuoppia, jyrkkiä mäkiä ja putouksia. On ollut onnellisia tulevaisuuden suunnittelun hetkiä ja ikäviä menneitten vastoinkäymisten tasoittamisvaiheita. Missään kohtaa en huomannut Heleenan olleen katkera, ei köyhimpinäkään aikoina. Hän otti tapahtuneet tyynesti vastaan, etsi uuden pääsytien ja jatkoi siitä. Luovana, kekseliäänä, sisukkaana ja valmiina ottamaan riskejä hän ei ole jäänyt pyörimään menetyksen pyörään, vaan on suunnannut ajatuksensa ja energiansa kohti uutta. Muutosvastarinnasta häntä ei ole voinut koskaan syyttää.

Minulla on lapset, velka ja olisin
Aiheeseen liittyvä kuvaviisi vuotta maksuhäiriörekisterissä.
Niin minusta tuli kirjailija,
minä jonka elämä oli ollut
pelkkää jännitystä, kirjoitin
tietysti dekkareita.

Heleena Lönnrothin kirjoittajakouluna olivat 1992 Mauri Sariolan dekkarit, joiden juonikaavoista ja tyypeistä hän otti oppia. Hänellä oli käytettävissään Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksen tutkijana kerättyä kiinnostavaa materiaalia, jota käyttää ensimmäisessä dekkarissa Noitapussista kurkistaa kuolema.

Gummeruksen kerrottua, että ainakin vuosi menisi käsikirjoituksen kanssa, jälkeen Heleena lähestyi Kustannus-Mäkelän Orvo Mäkelää, joka pian käsikirjoituksen saatuaan pyysi sivuja lisää ja lupasi tehdä kustannussopimuksen.

Dekkaristi Heleena Lönnroth oli syntynyt!

Tuottelias kirjailija on julkaissut Mäkelällä 12 kirjaa. 2009 sai alkunsa oma kustantamo Zuppa di Porri, jonka painokoneet ovat tuottaneet 18 teosta. Rankka, tiukka, häkellyttävä on ollut julkaisutahti.

Kirjoitustahti on verrattavissa Heleena Lönnrothin elämänmenoon: paljon tekemistä, kolhuja, hyvinä asioina pojat, epäuskoa, onnistumista, myönteistä palautetta työstä, täyttä, täyttä elämää. Moni ei ehkä olisi Heleenan karusellissa kestänyt, mutta porrelainen on ja voi hyvin.

Heleena Lönnrothin luovuus on saanut ilmiasunsa myös kuvataiteilijana. Hän maalaa usein lakeutta, lakiaa maisemaa, jonka vivahteet muuttuvat vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Vaikka Heleena on asunut meren ääressä ja lähellä tuntureita, vaikuttaa lakeus olevan hänen oma sielunmaisemansa.


Kirjat - Matka halki Satumaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti