tiistai 14. tammikuuta 2014

JOSPA MINÄ KIRJAMESSUT JÄRJESTÄISIN (2)


Nyt se Kirjamessupaikka on varattu. Se on Korvankoskella, kolmostien varressa, joen äärellä. Ja joessa on avanto messuvieraita varten: muutama Tanskunlammen kiva avantotyyppi on suostunut pitämään saunan kuumana ja avannon avoinna. Kirves on jo hankittu.

Taisto Tuominen-Nättilä on lupautunut kirjamessujen Taiteelliseksi Johtajaksi. Mutta koska minä olen se päävastuuhenkilöakentti, niin Taistolle jää se hieno- ja vienosäätö.

Keskustelimme Taiston kanssa pitkään messujen teemasta ja mahdollisista esiintyjistä. Lopulta Taiteellinen Johtaja hyväksyi ehdottamani teeman: Rakkaus on huhtikuussa tunteista julmin. Päädyimme myös ratkaisuun keinosta, jolla vieraat kutsutaan.

Olemme vuokranneet koneen, lottokoneen, arpomaan messuesiintyjät. Laitamme mainioiksi esiintyjiksi tietämiemme kirjailijoiden nimet lottopallojen numeroille,

lottokonetta pyörittää (tämä on se vanhempi käsikäyttöinen versio) MessuEmäntä AnLeon Taipalus, ja tarkoitus on pyytää valvovaksi viranomaiseksi Runoilijaa, Presidentin Puolisoa Jenni Haukiota. En vain ole vielä keksinyt tapaa, jolla lähestyä Valtakunnan Ensimmäistä Rouvaa (kun Turun suunnalta ei ole nöyrästä pyynnöstä huolimatta apuja hellinnyt), mutta ehdin hyvin, huhtikuuhunhan on vielä aikaa vaikka miten.

Lottonumeroita on 39. Niinpä meillä on kaksi satsia kirjailijanimiä. Puolet ovat aikuisille kirjoittavia kauno- ja tietokirjailijoita ynnä lyyrikoita. Puolet kirjoittavat lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille eli aikuistuville nuorille. Meidän messumme on näet perhekirjamessut eli kirjaperhemessut, eikä sarjakirjojen eli kirjasarjojen tekijöitä ole unohdettu. Muutama tehokas kirjavinkkari on myös tarkoitus kutsua paikalle.

Kun MessuEmäntä hoitaa lottohomman hyvin valvottuna, ei kukaan pääse syyttämään Taiteellista Johtajaa tai Akentti Ämmää kavereitten tai ystävien suosimisesta. Emme myöskään revi nimiä yksinomaan Kirjailijaliiton jäsenluettelosta tai isojen kustantajien esitteistä tahi Mitä Suomi lukee –kirjakauppojen myyntitilastoista, vaan meillä on tarkoitus kallata kirjailijoita ja kirjoittajia ympäri maata.

Nyt sinä yrität masentaa minua sanomalla, ettei messuillemme osallistu yksikään tunnetumpi, myydympi ja fanitetumpi kirjailija. Ei pidä paikkaansa. Kun kutsutut kuulevat ja näkevät komean kutsumme, kirjamessupaikan, ehtoisan MessuEmäntämme käsi ojossa toivottamassa tervetulleeksi, he eivät epäröi hetkeäkään.

Toisen kerran kokeilet laskea mielialaani vakuuttamalla, ettei noille messuille mitään yleisöä tule, jos siellä ei ole TOP 10 –listan tähtiä. Ei pidä paikkaansa. Meidän Kirjamessumme ovat niin hauska, yllätyksellinen, inspiroiva ja houkuttava tapahtuma, että ensimmäisenä messuaamuna tulijoiden kiemurainen jono on varmaan monia satoja metrejä. Jospa minä nyt lähtisin tästä niitä kirjamessuja järjestämään…

1 kommentti:

  1. Ja millonkahan auvoisa emäntä näitä messujaan pitäisi. Kelpuutettasko sinne tällanen harrastelijakirjoittelija, joka julkaisi ensimmäisen kirjansa Veljen varjo, raskain aihein viime syksynä. Pieni kustantamo, pieni markkinointimahdollisuus. Palaute erinomainen, kysyntä hyvä. Aiheena nuoren itsemurha ja läheisten selviytymiskamppailu. Läh. Pirjo Heinonen e-mail b001pirjo@dnainternet.net

    VastaaPoista