sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Viktoria Kulmala - ihmenainen Varsinais-Suomesta

Tummatukkainen kaunis nainen tuli luokseni Seinäjoen kirjastossa 2000-luvun alussa, ojensi kätensä ja sanoi: - Olen Viktoria Kulmala von Ryssä. Istuin sanattomana suu auki, ja tämä vilkkusilmä nauroi hereästi ällistykselleni. Siitä lähtien olemme nauraneet yhdessä paljon.
Viktoria Kulmala on syntynyt Arkangelissa, meren ääressä, muuttanut pienenä Murmanskiin, meren ääreen, opiskellut kulttuurituottajaksi Pietarissa, jälleen meren ääressä. Pietarista hän lähti maanviljelijäporukan mukana tutustumaan Varsinais-Suomen maanviljelyyn, tapasi kustavilaisen maanviljelijän, Petteri Kulmalan, rakastui, meni naimisiin ja jäi Suomeen, Kustaviin, tietenkin meren ääreen. – Aina pitää olla meri, Viktoria sanoo.
Viktoria toimii Mynämäen kirjasto- ja kulttuuripalveluvastaavana. Hän suoritti työn ohessa kirjastoalan perusopinnot, kieliopinnot, johtamiskoulutuksen ja mitä kaikkea muuta lie opiskellut. Jopa ruotsinkielen koe sujahti kepeästi. Hän puhuu täydellistä suomea, varsinaissuomalaisen lyhyesti ja vain vähän murtaen. Tämä mielikuvituksekas, kekseliäs, luova ja nerokas nainen on kirjoittanut suomeksi neljä historiallista, faktoihin perustuvaa kesäteatterinäytelmää.
Mynämäen kirjastosta Viktoria Kulmala on kehittänyt itsensä näköisen. Siellä on kodikkaita, herttaisia soppia ja nurkkia, jotka houkuttavat istumaan ja tarttumaan kirjaan. Nyt kirjasto on Tove Janssonin kunniaksi muuttunut Muumimaailmaksi: alakerrassa on paljon kertova kiertonäyttely ja yläkerrassa Mynämäellä toistaiseksi pysyvä näyttely. Esillä on Muumitalon keittiö komeine liesineen, Muumimamman hillopurkkeja, Niiskuneidin koruja, Muumipapan työpöytä ja vaikka mitä, kyllähän te nämä tiedätte. Runsaasti pieniä, herkullisia yksityiskohtia, joita ihaillessa aika juoksee.


Mynämäen kirjaston innovatiivinen pomo näkee pienehkössä, kauniissa kirjastossa paljon mahdollisuuksia, joita ei äkkiä kuka tahansa entisen pankin tiloihin keksisi. Muutama vuosi sitten lainaustiski muuttui muotinäytöksen lavaksi, jolla vologdalaiset ja mynämäkeläiset lapset esittelivät kierrätysmateriaaleista valmistettuja upeita asuja. Nyt teatterihullu Viktoria haaveilee pienestä kirjastoteatterista Mynämäen kirjastoon ja varmaan myös toteuttaa  haaveensa. 11.9.2014 kirjasto muuttuu Kirjavinkkariyhdistyksen koulutuspaikaksi, jonne on ilmoittautunut yli 40 ihmistä, ja heidän lisäkseen tilaan mahdutetaan myös demovinkkausten uhrit.
Menneenä kesänä Mynämäellä kiersi Mynämäki humppaa –Kylämatkanäytelmä. Sen tapahtumat sijoittuvat huvittelupaikkoihin, joita Mynämäessä oli aikoinaan monta: Käytiin tansseissa paviljongissa, elokuvissa Iskun talossa ja joskus jopa jouduttiin poliisin kanssa tekemisiin. Harmi vain, että lähes kaikki huvipaikat on jo purettu, Viktoria sanoo. Näytelmä perustuu entisten taksikuskien, järjestöaktiivien, portsareitten ja muiden iäkkäiden mynämäkeläisten haastatteluihin.
Viktoria Kulmala oli vastuukäsikirjoittaja ja ohjaaja, joka sai lisää väriä näytelmään yhdistysten ja seurojen historiikeista ja vanhojen juhlien esitteistä. Mukana on myös iso ripaus mielikuvitusta ja toinen huumoria. Katsomossa oli oikein hauskaa ja haikean nostalgista.


Toimelias ja energinen nainen on kotikuntansa Kustavin valtuustossa ja hallituksessa. Hänellä on myös maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustoimia Vaski-kirjastoissa ja Suomen Kirjastoseurassa.

Nyt tämä tyyppi on lupautunut keskustan ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Kustavissa asuvan Viktoria Kulmala von Ryssän vaaliteema on ”Pitäjän pienimpien ja pienten pitäjien puolesta.” Nerokasta ja nöyrää!

3 kommenttia:

  1. Nöyrän kumarruksen nainen todella ansaitsee.

    VastaaPoista
  2. Moi, Pitäis käydä katsomassa sitä näyttelyä joskus. =)

    VastaaPoista