tiistai 2. joulukuuta 2014

Haamuja, aaveita, kummituksia


Ilahduin valtavasti, kun Vaasan kirjamessuilla keväällä näin ensimmäiset Haamut.
Vaasalainen Tiina Hietikko-Hautala on ollut hyvässä koulussa kirjailija Marko Hautalan kanssa. Hän, siis Tiina, ei vähästä hätkähdä, vaan perustaa pelottavan kustantamon, Haamun.

Tiina Hietikko-Hautalan kirjoittama ja Suvi Karin kuvittama Kirivkkosaaren kummitus -  Seikkailu saaristossa on lievä kauhukirja alaluokkalaisille, jotka osaavat kauhukirjoja vaatia isompien mallin mukaan. Kirja on samalla oiva opas Merenkurkun saaristoon, jonne Saaga ja Veikko tekevät veneretken. Kummallisia juttuja tapahtuu matkan aikana: onko kepposten takana Kivikkosaaren kummitus? Onko kummituksia edes olemassa, lapset pohtivat.

Aaveiden Pohjanmaa saman tekijäparin kokoelma kummitustarinoita mailta ja meriltä. Kirja sisältää aavetarinoita ja legendoja eri puolilta Pohjanmaata. Labanoffin haamu harhailee Etelä-Pohjanmaan opistolla, Ilmajoella. Häntä käytimme hyväksi lapsille järjestetyillä kirjaseikkailuleireillä. Vaasasta, Pietarsaaresta, Kokkolasta ja monilta muilta paikkakunnilta löytyvät omat hyytävät kummituskertomuksensa. Seinäjoen vanhan teatterin, nykyisen nuorisokeskuksen kummitus on aika nuori, vuoden 1985 jälkeen ilmaantunut. Tuolloin eräs näyttelijä oli menehtynyt juuri ennen esitystä pukuhuoneessa, ja sen jälkeen hän oli häirinnyt teatterilaisia milloin lystäsi. Tiina Hietikko-Hautala on tehnyt perusteellista taustatyötä ennen kirjoittamista, ja niinpä kummittelusta kiinnostuneille on runsas lähdeluettelo kirjan lopussa.
                                                                             


Nyt taustalla soi Aaveballadeja, jotka vievät kuuntelijan melko hyisiin tunnelmiin. Tiina Hietikko-Hautala on sanoittanut, Max Bäckman, Marko Hautala ja Jussi Nieminen ovat säveltäneet Paula Harjun, Jenni Niemen, Max Bäckmanin ja salaperäisen Noitatohtorin esittämät laulut.

Aaveballadit on hyvin vaikuttava cd, jota voi käyttää kauhutarinailloissa virittämässä mieliä vastaanottavaisiksi tarinoille tai runoille.

 

Aaveballadien jälkeen maistuvat varmasti Jaana Ala-Huissin ja Henry Ahon kauhutarinat kirjasta Hotelli Ikuisuus. Kirjalla on metka kaari: kirjoittavat ovat napanneet toistensa tarinoista virkkeen, josta ovat lähteneet kehittämään omaa kamalaa kertomustaan.  Tämä vuorokirjoittamisen tapa palkitsee herkullisesti lukijan. Nämä novellit ovat ehjiä, taidokkaita ja kauhua tulvivia. Mutta eivät niin pahoja, etteikö niitä aikuinen uskaltaisi lukea myös illalla.

Hotelli Ikuisuus
                                                                                  

 

Mervi Heikkilä ja Jussi Matilainen kertovat Miranda Koskisen kuvittamia  kummitusjuttuja kirjassa Kummitusten kylä. Jutut sopivat suunnilleen nelosluokkalaisten ja sitä vanhempien lasten ja nuorten luettavaksi. Olen lukenut  Hirtetyt-kertomuksen nelosille, eikä kukaan kauhusta kangistunut.

Kirjoittajat ovat kehittäneet Korpikylän, jossa kuudesluokkalaiset Sara, Samppa ja Niko kohtaavat erilaisia jännittäviä, pelottavia ja outoja tilanteita. Kuvitus tehostaa hienosti tarinoita.

 

Juha-Pekka Koskinen on kirjoittanut ja hänen tyttärensä Miranda Koskinen kuvittanut Gabriel Hullon & keskiyön kestit. ”Oli poika Gabriel nimeltään, luki kauhukirjoja yhtenään” alkaa tämä hulvaton runomittaan istutettu kertomus Gabrielista eli Kaaposta.  Hänen isänisänsä, merikapteeni Hullo, vaatii poikaa järjestämään ullakolla juhlat, johon kutsutaan kaikki tutut aaveet ja haamut. Mutta juuri juhlayötä ennen äiti lähtee opiskelumatkalle, ja Kaapon turvaksi tulee Kaisa-täti. Kaapo kauhistuu: mahtavatko juhlat nyt lainkaan onnistua? Gabriel Hullossa ja keskiyön kesteissä on enemmän huumoria kuin kauhua, ja se huvitti kovasti nelosluokkalaisia. Eikä kirjan runomitta haitannut yhtään: J-P Koskinen on punonut riimit taitavasti ja helposti luettavaksi.

                                                                      
Gabriel Hullo
                                                                            


Miranda Koskinen on oiva kuvittajalöytö Haamu-kustantamolle.


Tekee mieli myös ehdottaa joululahjakirjojen etsijöille Haamun tuotantoa: lähes joka ikäluokalle Haamulta löytyy luettavaksi sopiva ja käteen hyvin istuva kirja.

 

 

 

 

 

 

1 kommentti: