sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Riemuylioppilasluokkakokouksen jälkeen

Sanomattakin on selvää, että pitkässä juoksussa tämä tilanne tulee vastaan, jollei ole tullut heittäneeksi kynäänsä hietaan. Lähtökohtaisesti riemuylioppilaiden tapaaminen on haastavaa, kosketuspinta voi olla varsin kalteva ja liukas.
Huimissa liekeissä olevat ylioppilastoverit saattavat herättää haittatunteita juurikin kommunikointi-ilmastoa kohtaan, kuten kaunaa (tuo heitti mua lumipallolla nelosluokalla, tuo nauroi ja ilveili, kun luin Kalevalaa ääneen…) ja muuta puun takaa kuiskailtua vihapuhetta.
Nythän on niin toisaalta taas, että ruuhkavuosien mentyä useimmilla tässä kontekstissa on reunaehdot jo selvillä, ja rakennekuvio kuvastaa kivasti huulilla elämän isompia kuvioita.
Näin ollen kaikki kauna ja vihapuhe palaa pois, kun katsoo ympärilleen ja huomaa elämän kohdelleen kaikkia eletyllä aikavälillä yhtä rypistävästi, nokkavasti ja säälimättömästi. Ajan hammas näyttää itse kutakin rouhineen tai rouskuttaneen niin, että ei ole mitään syytä kenenkään kokea itseään toisia kehnommaksi, jos ei hymyoppilaspatsasta saatika stipendiä kouluaikana saanutkaan. Vaikka emme kokisikaan itseämme aikuisiksi, ainakin olemme vanhoja, ja vanhan kansan sanonta: ”Joka vanhoja kaunoja muistaa, sitä tiukalla pierulla silmään” pitää tanakasti paikkansa.
Siksikin tuntuu niin hyvältä, että me entiset A- ja B-luokan tyypit voimme niin hyvin viihtyä yhdessä, kokea niin läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, etten tätä enää paremmin sanoa saata.
Alkaa olla kreivin aika myöntää, että enää ei olla vaiheessa, vaan elämä on niin parhautta sillään.
Nyt on panostettava muistoihin, jos ja kun vielä jotain muistaa. Kansan mielestä tässä viitekehyksessä on voitava toivoa nousevalta nuorisolta vinon hymyn sijasta rispektiä.
Juurikin siksi on tärkeää kirjata muistot kaikille jaettavaksi, ei vain tälle salaiselle meilootesryhmälle, vaan kaikille ja ihan julkisesti. Keskisen Riitan teko lähettää muistelu Ilmajoen Jouluun oli hieno juttu. Se kirvoitti jo Junttilan Yrjön ja Talvitien Riitankin näpppäimille. Sama tapa jatkukoon ja tekstejä voi tarjota myös Ilmajokilehteen tai Rajalan Jaakon mainitsemalle nettipalstalle, jonka nimen ja osoitteen ehdin jo unohtaa). Erityiskiitos Yrjölle hänen ahkeroimastaan Ajan lyhyestä oppihistoriasta.
Ylioppilaan tunnusmerkki on tietysti sama kuin on aikojen saatossa jo muinaisilla Ylioppilailla ollut. Roomalaisista en tiedä. Pitemmittä puheitta: Valkoinen lakki mustalla lipalla. Riemuylioppilaan lakki puolestaan on joko puolittain lampunvarjostimena kärventynyt, puolensadan vuoden aikajänteellä tomut ja hämähäkinseitit kerännyt tai tietymättömiin kadonnut.

Elikkäs ilakoitse sinä valkolakkiviiskytvee+, äläkä sureksi jos joku nuorison edustaja katsoo hitaasti, kun kellertävä kotsa päässä tai ilman, kepein askelin keppiin turvaten tai rollaattoriisi nojaten painelet kohti riemuylippilastovereittesi seuraavia kokoontumisajoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti